Milyen monitor panelt válasszak használt monitor vásárlása esetén?

Milyen monitor panelt válasszak használt monitor vásárlása esetén?

Amikor a mellett törünk pálcát, hogy mi igenis PC-sek leszünk laptop helyett, több dologgal is kell számolni. Több előnye, mint hátránya van egy asztali PC-nek. Az egyik kényelmi „hátrány” az, hogy külön kell perifériákat vásárolni. Ennek előnye, hogy jobb minőségű kiegészítőket találhatunk a saját igényeinknek megfelelően.

Mint minden elektronikai eszközt, a monitorokat is fejlesztik. Számos termék, ami nemrég jelnet meg, egy vagyonba kerül. Ezt azonban meg lehet oldani. Méghozzá úgy, hogy használt monitort vásárolunk.

Használt monitor? A Jebetoval ez is megéri!

A használt monitorok általában cégek lecserélt monitorjai. Ami pedig azt eredményezi, hogy tulajdonképpen semmi bajuk sincs, csak az adott cég túladott rajtuk egy újabb modell miatt.

Így azonban mi, szerencsés vásárlók hozzájuthatunk minőségi, újan egyébként nagyon drága használt monitorokhoz. A Jebeto használt laptopok és PC-k mellett használt monitorok értékesítésével is foglalkozik. De nézzük, milyen monitor panelek léteznek egyáltalán? Honnan tudjuk, nekünk mire is van szükségünk?

Milyen monitor panelek léteznek?

Részletesen nem szeretnénk itt most belebocsátkozni nagy szakmai leírásokba. Felesleges 2022-ben már CRT monitorokról beszélni, hiszen a legtöbb háztartásban már nem ezeket találjuk meg. A legelterjedtebb panelek az LCD panelek. Ezek közül itt most szót ejtenénk a:

  • TN
  • VA és az
  • IPS panelekről.

A TN a legrégebbi technológia. A TN paneleknek van a legjobb válaszidejük. Képfrissítési idejük elérheti a 240HZ-t is. Mivel régebbi technológiáról van szó, szerencsére az árak már nincsenek túl magasan. Hátrányai, hogy nem túl jók a kontrasztok, kicsi a színhűség és kicsi a látószög.

A VA-nak ellenben jó a látószöge, legjobb a kontrasztja, a képfrissítési rátája sem rossz. Azonban drágább a TN-nél és magasabb válaszidővel is rendelkezik. Az IPS panelnek van a legnagyobb látószöge, magas a színhűsége és a képfrissítési rátája is. Ám kicsi a kontraszt, drágák és egészen magas az energiaigénye.

Milyen monitor panelre van nekem szükségem?

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis honnan tudjuk, számunkra melyik lenne a legjobb választás?

Irodai vagy tanulmányi használatra, nem hivatásszerű gamelésre jók a VA panelek. A hivatásszerű gamelésre jók a TN panelek, de már érdemes ebben az esetben az IPS-sel is szemezni.

Fotószerkesztéshez, videoszerkesztéshez jó lehet az IPS panel. Azonban itt érdemes megjegyezni, hogy ezekre a munkákra ma már az OLED kijelzők a legjobbak. Ugyanis ezeknek van a legmagasabb színhűsége. Ezek azonban még nem tartanak ott, hogy a használt monitor piacon legyenek.

Használt monitor Budapesten a Jebetonál

Ha használt monitort Budapesten keres, tökéletes választás lehet a Jebeto. Jelenlegi kínálatukban főként TN paneleket találhat, s amint azt írtuk, ez egy tökéletes választás lehet komolyabb munkákhoz is.

Amikor a mellett törünk pálcát, hogy mi igenis PC-sek leszünk laptop helyett, több dologgal is kell számolni. Több előnye, mint hátránya van egy asztali PC-nek. Az egyik kényelmi „hátrány” az, hogy külön kell perifériákat vásárolni. Ennek előnye, hogy jobb minőségű kiegészítőket találhatunk a saját igényeinknek megfelelően. Mint minden elektronikai eszközt, a monitorokat is fejlesztik. Számos…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük